• Viimeisten parin vuoden aikana uusia vakuudettomia yrityslainoja tarjoavia lainanmyöntäjiä on tullut useita, jopa kymmenen uutta. Vakuudettomia yritysluottoja nimittäin tarjoaa netissä jo yli kaksikymmentä eri t[…]

 • Mikke kirjoitti uuden julkaisun, Sijoittaminen vertaislainaan, sivulla Miken lainat 2 vuotta sitten

  Tämä on ollut viime vuosien ajan kuuma aihe sijoittajien piireissä, vertaislainoihin sijoittaminen. Vertaislainahan tarkoittaa yksityisten sijoittajien rahan lainaamista eteenpäin välikäden kautta. Suomessa tällaisia välikäsiä on muun muassa kotimainen Fixura ja Vertailaina.fi sekä ulkomainen Trustbuddy. Idea on siis ikivanha, rahan vippaaminen kaverille, mutta nyt tätä kaveria ei tunneta, niin väliin tarvitaan tyyppi joka hommaa käytännön puolen, kuten sen varmistamisen että lainaajaan voi luottaa.

  Vertaislaina on siis ikään kuin pikavippi tai pikalaina, mutta tässä tapauksessa yksityinen sijoittaja antaa rahat, joilla toiminta pyörii. Pikavipissä raha tulee yritykseltä itseltään. Ainakin Fixuralla lainan korkoihin ja hintoihin voi jonkun verran vaikuttaa itse, mutta melko kalliita nämäkin lainat ovat, sillä nämäkin ovat vakuudettomia ja riski on suuri.

  Mitä vertaislaina sitten tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta?

  Ainakin Fixura lupailee jatkuvaa 10% tuottoa sijoitukselle, eikä tämä tuotto ole kiinni oikeasta ajoituksesta tai pörssikursseista. On siis suhteellinen huoletonta sijoittamista. On kuitenkin kumma, että miksi vertaislainoihin sijoittajat ovat niin hiljaa netissä. Olen yrittänyt pidemän aikaa urkkia keskustelupalstoilta kokemuksia ja tietoja tästä sijoittamisesta, koska minua kiinnostaa se ja olen aikonut kokeilla jo pidemmän aikaa. Mutta en ole saanut mitään tietää!

  Tässä on Fixuran video vertaislainasta, havainnollinen ja hyvä:

  (jostain syystä en saa videota pysymään tässä, niin tässä linkki https://youtu.be/R-Zt0oxIZq4)

  Fixura lupaa siis 10 prosentin tuottoa (eihän tällaista saa nykyään mistään!) Fixura hoitaa sijoittamisen eri lainoihin ilmaiseksi puolestasi ja hajauttaa sijoittamasi summan satoihin eri lainoihin, jolloin riski tottakai pienenee olennaisesti! En tiedä millä summalla tuohon voi lähteä mukaan, mutta luulisin, että ei kovin suuria summia vaadita. Käsittelykuluista ja muista kuluista en tiedä, mitä ne tulevat esim vuoden sijoittamisen aikana olemaan.

  Että kyllähän tuo kuulostaa aika paljon järkevämmältä kuin tuottamattomissa rahastoissa makuuttaminen. Voishan tuota kokeilla ensin pienellä summalla ja sitten jos se toimii nostaa loputkin rahastoista ja sijoittaa tuonne.

  Jos joku lukija on sijoittanut vertaislainaan, niin kommentoi ihmeessä ja kerro kokemuksesi!!!

 • PikkukuvaJuuri julkaistujen tietojen mukaan suomalaiset ottavat kulutusluottoja neljänneksi eniten koko Euroopasta. Asiantuntijoiden mukaan kulutusluottoja vipataan yllättävän paljon, sillä keskimäärin aikuista asukasta[…]

 • Tässäpä tuli uus blogi perustettua, ihan vaan siks, että on kiva pistää ylös vähän mietteitä kaikenlaisista asioista, mitä nyt eteen tulee. Olen kiinnostunut talousasioista ja sijoituksesta, vaikka en nyt niin kovin ahkerasti ole vielä mitään rahojani liikutellut. Mutta vinkkejä otetaan vastaan, aloittelevalle.

  Tässä pohdin nyt tuota uutista, jonka Google kirjoitti viime kuussa blogissaan: se aikoo kesällä kieltää pikavippien mainokset hakukoneissaan. Eli se ei enää heinäkuun alun jälkeen näytä mainoksia, jotka mainostavat pikavippejä, joissa alle 60 päivän maksuaika ja joiden korkoprosentti on yli 36%. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä päätös vaikuttaa Suomen pikalainamarkkinoilla.

  google-lopettaa-pikavippimainokset-parasvippiOnko päätöksellä merkitystä Suomessa?

  Googlen linjauksen mukaan se aikoo ottaa päätöksen käytäntöön kaikkialla maailmassa, ei pelkästään Yhdysvalloissa. Asia siis tulee koskemaan myös Suomea. Motiivina kieltämiselle on se, että Google näkemyksen mukaan pikavippejä ottavat ne vähäosaisemmat, jotka paljontodennäköisemmin eivät edes pysty maksamaan lainoja takaisin ja joutuvat siten velkaloukkuun. Pikalainat lisäävät siis köyhien kurjistumista. Monet kansalaisaktivistit ja organisaatiot ovatkin kiitelleet Googlea.

  Google ei missään nimessä halua suitsia lainamarkkinoita päätöksellään, joten päätös ei tietenkään koske opinto-, auto-, remontti- tai muita lainoja, ei yritysluottoja eikä pitkäaikaisempia rahoituksia. Päätös ei myöskään koske luottolimiittejä kuten korttiluottoja. Tämän vuoksi päätös ei todennäköisesti vaikuta Suomessa paljonkaan.

  Suomessa pikalaina-ala on jo valmiiksi säännelty ja rajoitettu: täällä pikavippien korko on määritelty olemaan enimmillään 50% yli viitekoron alle 2000 euron lainoissa. No, toki aika moni pikalainayhtiö on kiertänyt tätä lakipykälää tarjoamalla 2000 euron limiittiä, jossa korko kasvaakin sitten ihan omiin luokkiinsa, paljon yli tuon 50%. Lakimuutoksen tultua Suomen lainamarkkinoilta tipahti kuitenkin melkoisesti pois niitä ihan muutaman satasen lainoja tarjoavia yrityksiä, mikä on tietysti hyvä.

  Nyt näyttää kuitenkin siltä, että jos Google päätös ei koske luottolimiittejä, se ei koske suurinta osaa suomalaisista pikalainoista. Suomessa nimittäin on todella yleistä tarjota ja ottaa 2000 euron limiitti, jossa maksetaan korkoa vain käytetystä summasta. Tällaisia limiittejä löytyy listattuna esim Parasvippi.net sivustolta.

  Miten Google ryhtyy tällaiseen?

  Google veto on yllättänyt monet: kuinka tällainen monikansallinen yritys astuu ikään kuin lainsäätäjän tai moraalinvartijan saappaisiin? Toisaalta Google on jo kauan estänyt selvästi rikollisen aineiston näyttämisen ja mainostamisen hakukoneissaan, esim huumeiden. Ehkä Google haluaa esiintyä vastuullisena yrityksenä, joka ajattelee sen pienenkin käyttäjän etua ja puolesta. Ei halua olla vetämässä ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon.

 • Mikke rekisteröityi sivustolle 2 vuotta, 3 kuukautta sitten