Selaat arkistoa kohteelle vertaislaina.

Sijoittaminen vertaislainaan

24.8.2016 Yleinen

Tämä on ollut viime vuosien ajan kuuma aihe sijoittajien piireissä, vertaislainoihin sijoittaminen. Vertaislainahan tarkoittaa yksityisten sijoittajien rahan lainaamista eteenpäin välikäden kautta. Suomessa tällaisia välikäsiä on muun muassa kotimainen Fixura ja Vertailaina.fi sekä ulkomainen Trustbuddy. Idea on siis ikivanha, rahan vippaaminen kaverille, mutta nyt tätä kaveria ei tunneta, niin väliin tarvitaan tyyppi joka hommaa käytännön puolen, kuten sen varmistamisen että lainaajaan voi luottaa.

Vertaislaina on siis ikään kuin pikavippi tai pikalaina, mutta tässä tapauksessa yksityinen sijoittaja antaa rahat, joilla toiminta pyörii. Pikavipissä raha tulee yritykseltä itseltään. Ainakin Fixuralla lainan korkoihin ja hintoihin voi jonkun verran vaikuttaa itse, mutta melko kalliita nämäkin lainat ovat, sillä nämäkin ovat vakuudettomia ja riski on suuri.

Mitä vertaislaina sitten tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta?

Ainakin Fixura lupailee jatkuvaa 10% tuottoa sijoitukselle, eikä tämä tuotto ole kiinni oikeasta ajoituksesta tai pörssikursseista. On siis suhteellinen huoletonta sijoittamista. On kuitenkin kumma, että miksi vertaislainoihin sijoittajat ovat niin hiljaa netissä. Olen yrittänyt pidemän aikaa urkkia keskustelupalstoilta kokemuksia ja tietoja tästä sijoittamisesta, koska minua kiinnostaa se ja olen aikonut kokeilla jo pidemmän aikaa. Mutta en ole saanut mitään tietää!

Tässä on Fixuran video vertaislainasta, havainnollinen ja hyvä:

(jostain syystä en saa videota pysymään tässä, niin tässä linkki https://youtu.be/R-Zt0oxIZq4)

Fixura lupaa siis 10 prosentin tuottoa (eihän tällaista saa nykyään mistään!) Fixura hoitaa sijoittamisen eri lainoihin ilmaiseksi puolestasi ja hajauttaa sijoittamasi summan satoihin eri lainoihin, jolloin riski tottakai pienenee olennaisesti! En tiedä millä summalla tuohon voi lähteä mukaan, mutta luulisin, että ei kovin suuria summia vaadita. Käsittelykuluista ja muista kuluista en tiedä, mitä ne tulevat esim vuoden sijoittamisen aikana olemaan.

Että kyllähän tuo kuulostaa aika paljon järkevämmältä kuin tuottamattomissa rahastoissa makuuttaminen. Voishan tuota kokeilla ensin pienellä summalla ja sitten jos se toimii nostaa loputkin rahastoista ja sijoittaa tuonne.

Jos joku lukija on sijoittanut vertaislainaan, niin kommentoi ihmeessä ja kerro kokemuksesi!!!